En l’àmbit educatiu, especialment en l’etapa infantil, la coherència i la planificació són fonamentals per garantir un entorn segur i estable tant per als infants com per a les famílies. No obstant això, l’Escola Bressol Municipal (EBM) El Patufet, que històricament havia respectat un calendari educatiu clar i preestablert, ha demostrat aquest any una alarmant manca de compromís amb el seu propi projecte educatiu i que accessible a les famílies si no es sol·licita en empara a la Llei de Transparència.
Segons el renovat projecte educatiu aprovat pel Consell de Participació, el curs escolar hauria de començar la primera setmana de setembre i finalitzar la darrera setmana de juliol. Aquest calendari, que havia estat una referència sòlida per a les famílies, ha estat modificat de manera arbitrària aquest any, sense cap justificació. El passat 16 de juliol, es va informar a les famílies que el curs començaria el 9 de setembre, és a dir, ja dins la segona setmana de setembre, contravenint el que marca el propi projecte educatiu. A més, el curs finalitzarà el 23 de juliol de 2025, dos dies abans del que estableix el document aprovat.
L’Ajuntament s’ha defensat al·legant que les dates establertes al projecte educatiu són “generalistes” i que caldria adaptar-les cada any segons com caigui el calendari. Aquesta resposta és una mostra més de la flexibilitat unilateral amb la qual s’està gestionant un document que hauria de ser vinculant. Si el projecte educatiu estableix que el curs comença la primera setmana de setembre, això no significa que les dates siguin orientatives, sinó que és una norma que hauria de respectar-se, o bé, revisar-se formalment amb la participació de totes les parts implicades.
Les conseqüències d’aquest incompliment no són menors. Les famílies es veuen obligades a assumir els costos d’un inici de curs retardat i d’una finalització anticipada, amb un total de fins a 43 dies laborables no lectius entre vacances de Nadal, Setmana Santa i estiu. Això significa que les famílies han de recórrer a suports externs, augmentant així, la despesa familiar.
Un altre punt crític és el rol de l’equip directiu, que segons el projecte educatiu té la responsabilitat de vetllar pel compliment de la normativa vigent. No obstant això, davant la petició per aclarir aquest canvi, la direcció de l’escola ha mantingut un silenci inexplicable, fins i tot després de 28 dies des de l’enviament de la petició. Aquest silenci només serveix per augmentar la desconfiança i la frustració entre les famílies afectades en la seva tasca de vetllar per compliment de la normativa vigent.
No hem d’oblidar que l’Escola Bressol també és un servei essencial per a la conciliació familiar, tal com estableix l’acord marc per la gratuïtat de I2 signat l’1 d’abril de 2022 per la Generalitat de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. La modificació del calendari escolar atenta contra aquest principi de conciliació, traslladant la càrrega d’aquests canvis a les famílies, que han de fer equilibris per adaptar-se a una realitat que no es correspon amb el que es va aprovar el passat 13 de març.
A més, cal tenir en compte que 6 de les 8 persones que formen part del Consell de Participació cobren de l’Ajuntament, fet que suposa un 75% del control del Consell de Participació per part de l’Ajuntament. Aquesta majoria controlada per l’administració local planteja seriosos dubtes sobre la independència d’aquest òrgan i la seva capacitat per representar realment els interessos dels infants i les seves famílies; de les educadores; i del personal d’administració i serveis (PAS).
En conclusió, el cas de l’EBM El Patufet és un exemple preocupant de com les institucions poden incomplir les seves pròpies normatives amb justificació a la flexibilitat. Aquest tipus de decisions afecten directament la vida dels infants i de les seves famílies, i la qualitat del servei educatiu. És hora que l’Ajuntament i la Direcció de l’escola assumeixin les seves responsabilitats i garanteixin que el projecte educatiu es compleix com està establert. Els drets dels infants no poden estar sotmesos a canvis unilaterals ni a interessos particulars.
Això sí, tant el mes de setembre com el mes de juliol, ens els cobraran ben sencers! I si reclamem l’incompliment no tindrem dret a cap indemnització.
Pau Vilaseca
14 d’agost de 2024