Els comerços minoristes obren avui les seves portes, amb cita prèvia i mantenint mesures de seguretat i higiene
L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha realitzat una enquesta als comerços locals, per valorar la seva situació i establir eixos de treball per donar-los suport. Hi han participat un total de 244 comerços i de les respostes es desprenen informacions molt valuoses.
Un 60,4% dels comerços locals han aplicat un ERTO als seus negocis i en un 72,7% dels casos han negociat el lloguer o la hipoteca del local. D’aquests, un 80,8% han aconseguit una moratòria o reducció del lloguer.
Del 43,6% de comerços que han adquirit o han previst adquirir un crèdit, un 35% ho ha fet per un import superior als 20.000 euros. En tots els casos, el termini mig de devolució establert ha estat d’entre 2 i 5 anys.
Finalment, cal remarcar que malgrat les negociacions, només un 29,2% dels comerços enquestats consideren que aquestes ajudes els permetran continuar i fer front al reinici de l’activitat.
A partir d’avui dilluns, 4 de maig, es permet l’obertura d’establiments, locals i comerços de menys de 400m2, sempre amb cita prèvia . No podran obrir els centres comercials ni les seves botigues, excepte les botigues o establiments que tinguin un accés directe i independent des de l’exterior, que sí que podran obrir. Així ho regula el Ministeri de Sanitat en una ordre publicada aquest diumenge al BOE. Alhora, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha emès una ordre, també publicada avui al BOE, en la qual fixa com a obligatori l’ús de mascaretes al Transport
Públic.
Aquesta reobertura s’emmarca en la fase inicial o fase 0 de desconfinament i també permet les activitats d’hostaleria i restauració, recollint el menjar a l’establiment i en cap cas consumint-lo al recinte, i sempre sota comanda prèvia i establint un sistema de recollida esglaonat que eviti aglomeracions tant a l’interior com a l’exterior. La normativa també permet la reobertura dels arxius.
Per a la reobertura, aquests establiments han de garantir
-Un sistema de cita prèvia que garanteixi que a dins el local només hi hagi un únic client per treballador/a, sense que hi pugui haver zones habilitades com a sala d’espera a l’interior dels mateixos.
-Atenció individualitzada al client amb la deguda separació física, i si no és possible, mitjançant la instal·lació de mostradors o mampares.
-Un horari d’atenció preferent per a majors de 65 anys, que haurà de coincidir amb les franges horàries per a la realització de passejades i activitat física per a aquest col·lectiu.
El decret del Ministeri de Sanitat també marca que els desplaçaments a aquests establiments i locals només es podran fer dins el municipi de residència, excepte que el servei o producte no es trobi disponible en el mateix.
L’ordre del Ministeri de Sanitat marca que els establiments i locals que obrin al públic a partir de dilluns hauran de realitzar, com a mínim dos cops al dia, una neteja i desinfecció de les instal·lacions. També hauran de rentar i desinfectar els uniformes i roba de feina diàriament; mantenir la distància de seguretat amb els clients de com a mínim un metre si hi ha elements de protecció, i de dos metres si no n’hi ha.
Pel que fa a perruqueries i centres d’estètica, el personal haurà d’utilitzar un equip de protecció individual.
En establiments com botigues de roba i similars, els emprovadors només els podrà utilitzar una persona i caldrà netejar-los i desinfectar-los després de cada ús.
L’Ajuntament ha fet un recull dels protocols i les recomanacions de les diferents administracions.