26 de març, Dia Nacional del Trasplantament
- L’actor José Corbacho, trasplantat renal, protagonitza la campanya de promoció ‘Donar òrgans és donar vida’ que Salut llança coincidint amb el Dia del Trasplantament
- Els nous materials divulgatius es distribuiran a través dels centres sanitaris, principalment centres d’atenció primària, i mitjans digitals
- La campanya busca sensibilitzar la població catalana sobre els beneficis de la donació d’òrgans i teixits

Gloria Gálvez, secretària d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, i el director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, han presentat avui, 26 de març, coincidint amb el Dia Nacional del Trasplantament, la nova campanya de promoció de la donació d’òrgans i teixits ‘Donar òrgans és donar vida’. Ho han fet acompanyats per José Corbacho, actor, humorista, cineasta i protagonista de la campanya, i per Vicens Torregrosa, nefròleg i divulgador científic de l’Hospital Clínic de Barcelona.
Gloria Gálvez ha destacat que “avui no és tan sols una data en el calendari, és un data per posar en valor la generositat de la ciutadania. Catalunya és un exemple, les xifres ens situen entre els territoris amb millors resultats a nivell internacional. Volem fer un pas més endavant amb una nova campanya, amb l’objectiu d’augmentar el nombre de donants. Volem trencar tabús, resoldre dubtes i animar tothom a parlar-ho en família”.
A Catalunya, l’any 2024, 1.345 persones es van poder trasplantar gràcies a la generositat de 381 famílies que van decidir donar els òrgans dels seus éssers estimats després de morir i de 171 persones que van donar un ronyó en vida. “Catalunya i Espanya som líders i referents mundials en donació i trasplantament d’òrgans i teixits; estem en el millor lloc del món si necessitem un trasplantament!”, explica Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). “Som uns privilegiats i podem sentir-nos orgullosos del model que tenim, però sense la solidaritat de les famílies, no podríem donar resposta a les persones que esperen un trasplantament”, apunta Tort. És important establir noves aliances i col·laboracions amb àmbits diferents, per tal que cada dia més persones de la nostra societat optin per la donació d’òrgans i teixits.“Mantenir aquest èxit col·lectiu és cosa de tots i totes!”, remarca el director de l’OCATT.
Un 26% de les famílies no van donar el seu consentiment a la donació dels òrgans i teixits del seu familiar a Catalunya l’any 2024, una xifra mai vista (23% el 2023). Aquest augment de negatives és una situació que preocupa tant a l’OCATT com als coordinadors de trasplantaments, els equips de trasplantament i les associacions de pacients trasplantats, ja que una sola negativa suposa que tres persones deixin de rebre l’òrgan que esperen (l’índex de trasplantament, òrgans trasplantats per donant vàlid, és de 2,7 a Catalunya).
Per aquest motiu, el Departament de Salut i l’OCATT han decidit posar en marxa la campanya de conscienciació sobre la importància de la donació d’òrgans i teixits, protagonitzada pel cineasta i humorista José Corbacho, trasplantat renal de donant viu. “Rebre el ronyó de la meva germana ha representat una bola extra, poder seguir vivint”, agraeix Corbacho. “No només canvies la vida de persones malaltes, sinó que dones una segona oportunitat a persones que, sense donacions, no la tindrien”,explica l’humorista. “Donar òrgans és donar vida”, emfatitza José Corbacho.
Els materials divulgatius dissenyats per a l’ocasió (cartells i audiovisuals) es podran veure in situ als centres sanitaris a partir del mes d’abril i també en mitjans digitals de Salut, com webs i xarxes socials.
A més d’aquesta campanya, s’han posat en marxa diferents accions de sensibilització:
- Enviament d’un nou cartell sobre religions i donació a 2.000 entitats religioses, juntament amb una carta informativa i l’oferiment d’organitzar xerrades divulgatives. Aquesta acció es duu a terme amb la col·laboració de la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia.
- Organització de deu jornades divulgatives, sota el nom ‘Donar vida des de la primària’, a cada una de les deu regions sanitàries per compartir experiències i posar en valor les sinergies entre l’atenció primària i l’àmbit de la donació i el trasplantament.
- Atenció a peticions d’escoles i universitats que sol·liciten una xerrada divulgativa sobre la donació i el trasplantament, així com als estudiants de batxillerat que realitzen el seu treball de recerca sobre aquest àmbit.
- Atenció a peticions de centres cívics, ajuntaments o centres sanitaris que sol·liciten una xerrada divulgativa sobre la donació i el trasplantament.
- Activitats de promoció realitzades per les associacions de pacients trasplantats.
A més, la primera onada de l’enquesta òmnibus del CEO de 2025 conté una pregunta sobre la voluntat de donació que ens permetrà ben aviat analitzar l’actitud dels catalans vers la donació segons diferents variables sociodemogràfiques i veure’n l’evolució respecte el 2021 (enquesta prèvia).
Activitat de donació i trasplantament el 2025
Els dos primers mesos d’aquest l’any, 60 persones han estat donants cadàver vàlids (23 de mort encefàlica i 37 de mort en asistòlia), un més que el mateix període de 2024, i els donants vius renals han augmentat un 22,2% (33 el 2025 vs. 27 el 2024). Aquest augment de donants ha propiciat un augment del nombre de trasplantaments en un 10,7%, amb 238 trasplantaments realitzats el 2025 (215 el 2024). Per òrgans, s’han fet 169 trasplantaments renals (+ 11,2%), 39 hepàtics (+ 14,7%), 8 cardíacs (0%), 18 pulmonars (+ 5,9%) i 4 pancreàtics (0,%). Les negatives familiars segueixen a un nivell molt elevat (27,2%). A 28 de febrer, 1.400 persones seguien en llista d’espera per rebre un òrgan a Catalunya. “La llista d’espera és una situació que es mou entre l’estrès, l’esperança i la incertesa de què passarà”, comenta Vicens Torregrosa, nefròleg i divulgador científic de l’Hospital Clínic de Barcelona. “La divulgació és important per crear consciència del que implica la malaltia o, en el cas del trasplantament, també sobre el valor de la donació d’òrgans i teixits”, explica Torregrosa, director del Nefro Late Show.
Sense donants no hi ha trasplantaments
Els departaments de Justícia i Salut destaquen la generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies que, gràcies al seu gest altruista, han fet un regal de vida i d’esperança a moltes persones que ho esperaven. Igualment, reconeixen la feina i el compromís de tots els professionals sanitaris i no sanitaris vinculats al procés de donació i trasplantament que han contribuït a l’assoliment d’uns resultats excel·lents a Catalunya. Així mateix, recorden que fer-se donant és tan senzill com decidir la teva voluntat de ser donant i compartir-la amb els teus familiars i amics. A més, pots deixar constància de la teva decisió a La Meva Salut o al document de voluntats anticipades.