Avisos importants

S’ACOSTA NADAL ……PARLEM-NE ?

S’acosten dies de trobades familiars, taules farcides de menjar, mestresses de casa estressades pensant el que oferiran als seus convidats, ajust de pressupostos perquè aquest dies tot puja de preu, el menjar, els regals, les sortides a sopar amb els companys de feina, el regalet de l’amic invisible, el caga tió, buffffff. Jo personalment crec que en fem un gra massa. Ens apliquem les costums catalanes e importem les que no ho son i tot això converteix aquestes festes amb un festival de despesa innecessària dominada per la societat de consum del segle XXI.

Però bé, es Nadal, i en ves de valorar poder estar junts un any més i gaudir d’aquestes festes amb els nostres familiars i amics, i sobretot amb el jovent i la quitxalla de cada casa, amb harmonia i senzillesa, a cada família hi haurà una marató per oferir les millors menges, per veure qui va més arreglat, si la cunyada repeteix modelet o porta el de moda d’aquest any, si a la sobretaula parlem de política o millor estar callats, en fí, que estarem pendents de tot menys de l’esperit de Nadal.

El verdader esperit de Nadal, jo el vaig començar a viure quan tenia 4 anys d’edat, els meus pares eren treballadors, no ens faltava el menjar, però no ens sobrava res…… canelons i pollastre rostit nomès en menjava per Nadal o per Festa Major, la resta de l’any era tant austera, però molt més sana que ara, molt de pa, llet de vaca,  llegums, arròs,  les parts menys nobles del Tocino, patates i poca cosa més……no teníem fruites de tota classe a les cases treballadores, ni formatges, ni fruita seca, ni les neveres plenes com tenim ara, però jo era igual de feliç.

Quan arribava la Puríssima, amb el pare anàvem a la Rambla de Sabadell que hi havia les Destilerias de Anis El Mono i adquiriem essència de menta, de crema de cafè i d’anís i amb alcohol domèstic que compràvem a Les Drogues del Passeig de la Plaça Major, el meu pare feia licor de menta, anis i licor de crema de cafè, perquè no ens podíem permetre el luxe de comprar licors embotellats. El vi el compràvem a la bodega a granel i reomplíem ampolles de marca que algú li havia regalat al pare al mercat.

Els torrons de jijona i de yema cremada els feia la mare a casa, així sortien més barats, i en ves dels famosos polvorons, la meva iaia Maria que era andalusa i cuinava com els àngels ens feia MANTECADOS per afartar-nos, que no era res més que farina, sucre morè, aigua i llard, perquè la mantega era massa cara i els coïa a la cuina econòmica o de llenya.

Si menjàvem pollastre, era perquè la mare els criava, els matava i els rostia…….quins temps aquells……si algú jove llegeix aquest modest article pensarà : cordons quanta misèria. Doncs mira, jo no ho tinc memoritzat d’aquesta manera, els anys 45/50 eren temps difícils per quasi tothom i aquesta situació estava tant normalitzada entre les famílies treballadores que no estàvem ni traumatitzats ni deprimits, al contrari que jo en guardo un feliç record, el record de valorar les coses extres que podíem fer, que eren poques però molt sinceres i treballades.

Amb els anys, les coses van anar canviant, molt poc a poc, però les famílies treballadores varen anar normalitzant la seva situació econòmica i de mica en mica ens vàrem veure immersos en la societat moderna, la societat de consum, que sense nosaltres voler-ho ens va anar arrossegant fins als nostres dies, en que personalment consider-ho que els que ens ho podem permetre en fem un gra massa i la majoria de vegades ens oblidem que en ple segle XXI, sobretot al que anomenem primer mon, encara existeixen moltes famílies en el llindar de la pobresa sense poder satisfer les necessitats bàsiques. PENSEM-HI.

Anna Maria Leiva

Si continues navegant per aquest lloc web, estaràs consentint l'us de cookies. Siusplau revisa la nostra politica de Cookies i prem "Accepto" si estàs d'acord - >> Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close