Avisos importants

QUÈ I COM MENJAREM EL 2020 ?

Quines seran les tendències gastronòmiques que no us podeu perdre aquest any ?

Quins ingredients es posaran de moda ?

De quines preparacions es parlarà més ?

Cap a on tirarà la gastronomia ? Estan preparats els nostres restauradors ?

Encara que no tinguem una bola màgica, nombrosos estudis de mercat assenyalen el camí que seguirà l’univers FODDIE, aquest nou any. S’han fet molts estudis per part de consultories i grans superfícies al voltant de qué menjarem i com. Tots ells pronostiquen una nova collita de productes i gustos que aviat començarem a detectar entre els lineals dels súper i botigues especialitzades i els restaurants i bars, però també a les xarxes socials. Us explico de que anirà la cosa.

Menjar ràpid però vegà

La demanda de menjà ràpid a domicili no pensa disminuir aquest any que acabem de començar, sinó que canviarà d’estil. Els experts pronostiquen que canviarà els tipus d’aliments sol·licitats i que és passarà molt d’aliments ultraprocesats i poc saludables amb més protagonisme de ingredients sans, vegetarians, i sobretot, vegans, una opció que està creixent a passes de gegant. Aquesta tendència es mantindrà també en les comandes als restaurants, on hi haurà cada cop més una clientela interessada amb plats cuinats saludablement i amb moltes verdures i cereals.

La coliflor, les cols i tots els tipus de bròquil, seran uns ingredients que durant el 2020 viuran un èxit sense precedents. En defensa de la seva poca popularitat podem afirmar que es de gran valor nutricional i està disponible durant tot l’any, encara que sigui una verdura més pròpia del hivern i el fred.

Farines de tota mena

Ja s’està vivint l’esclat de la farina, més enllà de la del blat, marcaran tendència noves farines de tota mena, de fet ja fa tres o quatre anys que la civada, l’espelta, el kamut, llavors, xufla, etc. Están . Es tracte de farines integrals i biològiques que fa anys que estàn a  l’ordre del dia i se’n fan també llets vegetals i que ofereixen altes dosis de proteïna i fibra.

Fruits secs i mantegues

Més enllà del tahini ( o pasta de sèsam), hi haurà una explosió de tota mena de mantegues elaborades sense llet animal, a base de ingredients com nous, anacards, macadàmia. Les marques volen eliminar l’oli de palma dels seus productes i utilitzar olis amb certificació d’origen, bio i responsable, vol dir que tot un univers de mantegues s’obrirà davant dels nostres ulls.

La importància de menjar fruits secs de postres i com a complement dels nostres plats ja fa anys que s’utilitza, però entre el mon dels vegetarians, flexivegetarians, ovo-lacteo-vegetarians i vegans, es un gran substitut proteic, font de magnesi, calci, fosfor, etc.

Aliments respectuosos

Cada cop ens preocupem més de la sostenibilitat dels aliments, la seva procedència i el seu impacte ambiental. Per això els consumidors demanen a les marques un ús responsable dels seus cultius i els seus productes i s’espera que aquest any hi hagi un augment de productes agrícoles de proximitat, que respectin el sòl amb components més respectuosos amb el medi i la biodiversitat.

En resum, que la humanitat va prenent consciència del greu problema que entre totes i tots hem provocat al nostre planeta terra i que tenim que actuar. Jo personalment, opino que anem tard, com sempre, però és important que cadascú faci el que pugui…… a través de canviar els seus hàbits d’alimentació, de reciclar la brossa, de no utilitzar absolutament res de plàstic de ser més conseqüent amb tot el que comprem, el vestir, el calçat, combustibles, detergents. Economitzar amb l’aigua, les calefaccions els aires condicionats, si, tornar una mica enrere, quan no teníem cap de totes aquestes comoditats i no ens moríem ni de fred ni de calor.

Pensem-hi i pensem-hi seriosament.

 

Anna M Leiva

19 de gener de 2020

Si continues navegant per aquest lloc web, estaràs consentint l'us de cookies. Siusplau revisa la nostra politica de Cookies i prem "Accepto" si estàs d'acord - >> Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close