El nou festival proposa parlar de i amb tres territoris en conflicte: Palestina, Colòmbia, i Kurdistan, del 27 de febrer al 25 de maig
El Festival Incert acosta aquestes realitats a 16 poblacions catalanes i propicia cocreacions entre artistes de zones en conflicte i Catalunya
La programació està formada per 13 esdeveniments 35 activitats de música, teatre, titelles, cinema, fotografia, realitat virtual i performance, i la participació de 105 artistes
El festival inclou també una jornada professional amb taules rodones de reflexió sobre cultura i drets humans
El Festival Incert entén les arts vives com a pont entre cultures i aposta per la trobada i el diàleg en temps de deshumanització
Barcelona, 10 de febrer de 2025 · Vivim en un món en què la por cap a l’altre va guanyant terreny cada dia que passa. En un context global de conflictes, polarització i deshumanització neix el Festival Incert, que posa la cultura al centre com a eina de diàleg i transformació.
El Festival Incert és una mostra internacional de creació artística que celebrarà la seva primera edició del 27 de febrer al 25 de maig. Enguany se centrarà en propostes de tres territoris en conflicte: Palestina, Colòmbia i Kurdistan. El festival aposta per les arts vives, que permeten empatitzar amb realitats sovint invisibilitzades, connectar amb històries humanes i reconèixer en l’altre una part de nosaltres mateixos. La seva programació engloba diferents gèneres: música, teatre, titelles, cinema, fotografia, realitat virtual i performance.
Les poblacions que hi participen són Barcelona, Cornellà de Llobregat, Gualba, Manresa, Mollet del Vallès, Girona, Granollers, Olot, Sant Boi de Llobregat, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Vilassar de Dalt, La Seu d’Urgell i Inca (Mallorca). Entre els equipaments i entitats que formen part del festival s’hi troben L’Auditori, la Sala Beckett, el Centre Artesà Tradicionarius, el Teatre Auditori de Granollers, el Teatre Principal d’Olot o la Fira Mediterrània de Manresa.
Organitzat per l’Associació Catalana per la Pau (ACP) i International Action for Peace (IAP), compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.
Més enllà de l’exhibició
El Festival Incert no propicia només l’exhibició d’espectacles internacionals, sinó que també està facilitant processos creatius entre artistes internacionals i locals per aixecar els espectacles que formen part de la programació. La idea és crear espais on les diferències esdevinguin riquesa i la creació conjunta es transformi en un acte de resistència i esperança.
El festival comptarà, entre altres, amb Aryen Art Centre (Kurdistan), Al Kamandjati, Artists on the Frontline, Popular Art Centre, Palestinian Performing Arts Network (Palestina) o els artistes colombians Mario Alejandro Ochoa, Pilar Perdomo, Alexa Rochi i Federico Rios que treballaran conjuntament centres i entitats de les poblacions participants en una xarxa de col·laboració que vol fusionar cultures i enriquir el panorama cultural.
Més enllà dels espectacles, se celebrarà també una jornada que girarà al voltant de bones pràctiques de polítiques públiques culturals, així com de reptes i oportunitats en els enfocaments de drets humans i gènere.
El Festival Incert
El Festival Incert és una mostra internacional de creació artística on els processos són una oportunitat per al diàleg. Un espai de coneixement per aprendre a partir de la generositat i el treball creuat d’artistes que ens conviden a transitar per les seves experiències. Un Festival que ens obre les finestres a un nou món fet de tots els mons possibles.
Aquesta primera edició del festival transita per propostes interdisciplinàries de Colòmbia, el Kurdistan i Palestina.