Avisos importants

LLIBRETA NOVA

Maria Romaní

Dissabte, 9 de maig de l’any del confinament

Llibreta nova

Aquestes setmanes de confinament m’han fet rememorar un ritual que vaig practicar una bona colla d’anys durant la meva infantesa i adolescència.  Abans de començar un nou curs tocava preparar tot el material escolar;  recuperar allò que era encara  aprofitable i comprar i organitzar tot el que feia falta de nou. Hi havia dies per fer-ho, no feia falta córrer, podia gaudir de cada moment: fer punta als llapis, rentar i reordenar els estoigs, fer etiquetes… però res m’emocionava i em satisfeia tant com preparar les llibretes noves -una per a cada assignatura-. A mi sempre m’ha agradat aprendre i descobrir coses noves, encara ara; i agafar una llibreta, posar-hi una etiqueta amb el nom, escriure el títol de l’assignatura amb cal·ligrafia bonica i colors encertats, diferent per a cadascuna de les matèries, em produïa una de les millors satisfaccions menudes que m’ha donat  la vida. Perquè jo, en aquelles llibretes per estrenar i en aquells fulls blancs immaculats m’hi imaginava totes aquelles coses noves que aprendria, aquelles imatges que coneixeria per primera vegada. I així em torno a sentir ara. Sento que la vida aviat m’oferirà una llibreta nova per poder tornar a mirar tot allò que ja conec i que enyoro abraçar amb ànsia, talment com si fos la primera vegada que ho veig. Si més no, això és el que m’he proposat fer: gaudir al màxim de tots els llocs, experiències i paisatges quan em pugui retrobar amb ells. Posant els cinc sentits a treballar amb tota la seva plenitud. Obrir molt els ulls i deixar-me amarar per la llum i els colors com si no els conegués. Inspirar profundament tot tancant-los, per fruir de les olors tant de temps oblidades. Sentir amb atenció els sons de la natura, les veus dels actors al cinema o al teatre, el brogit d’una cafeteria… imaginar-me que tot ho descobreixo per primera vegada. Perquè tinc la certesa que si aconsegueixo tornar-ho a viure intensament serà com si no ho hagués perdut mai i, sobretot, seré conscient del seu valor intrínsec. Malgrat que pugui semblar que peco d’arrogància, jo sempre intento ser conscient de tot allò de bo que em dona la vida, sense necessitar llibres d’autoajuda, com si diguéssim. Ho dic perquè escoltant les converses de tanta i tanta gent aquestes darreres setmanes, i llegint els missatges que corren pels mitjans, tinc la impressió que aquesta no és la pràctica habitual de la majoria de la població. Segons diu gent del carrer, polítics i comunicadors influents fins ara no havíem sabut valorar la importància del personal sanitari, la feina de les persones que fan tasques de neteja, dels transportistes, dels pagesos… Quina barbaritat, quina insensibilitat! Penso jo cada vegada que sento aquests relats. Potser ja és hora que tots aprenguem a tenir els ulls ben oberts, i principalment el cor, per saber valorar tot el que els altres ens ofereixen. I entendre d’una vegada per totes que les grans desigualtats socials, sobretot pel que fa als sous, ens haurien de fer vergonya. La societat forma una gran cadena, quan es trenca o desapareix una baula, hi perdem tots. Aquesta és la base de l’agraïment, un sentiment superior a l’amor i que, desgraciadament, la nostra societat ha llençat per la finestra com tantes i tantes altres coses valuoses que durant aquesta època de pandèmia tot just sembla que comencin a treure el cap darrere les portes de les golfes del cor. Aquest raconet que tots nosaltres hauríem de desempolsegar i endreçar (aprofitant que aquests dies hi tenim tanta pràctica) per fer-li una miqueta de lloc, robat, potser, a l’espai que fins ara ocupava aquest afany egoista i incontrolable d’anar a la moda, de demostrar que estem més al dia de tot que ningú… Deia el gran filòsof alemany Hegel: L’única cosa que s’aprèn de la Història és que no s’aprèn res. Creuem els dits!

Si continues navegant per aquest lloc web, estaràs consentint l'us de cookies. Siusplau revisa la nostra politica de Cookies i prem "Accepto" si estàs d'acord - >> Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close