- 355 infermeres i infermers ja han indicat tractaments farmacològics per deixar el tabac a 7.637 persones
- A través d’un nou protocol, es reforça l’autonomia d’aquest col·lectiu en el context dels programes de cessació, en els quals ja hi tenien un paper clau com a agents de salut
- Oferir ajuda des dels serveis sanitaris per deixar de fumar és un dels eixos de les polítiques de control del tabac que impulsa Salut Pública
Des del 9 de desembre, amb la implementació d’un nou protocol, les infermeres i infermers de Catalunya poden indicar i autoritzar diferents tractaments farmacològics per deixar de fumar. Fins el 31 de gener, 2.355 professionals ja han fet com a mínim una indicació amb la guia del tabac a un total de 7.637 persones.El protocol reforça el paper clau de les infermeres en l’atenció primària i comunitària.
Aquesta nova competència millora l’accés a la medicació per a la ciutadania, reforça l’autonomia de les infermeres i infermers de Catalunya en el context dels programes de cessació, en els qual ja hi tenen un paper clau com a agents de salut, i incrementa l’eficiència del sistema.
Una aposta pel lideratge infermer i la salut pública
El protocol no només autoritza la prescripció, sinó que formalitza i potencia la tasca que les infermeres ja desenvolupaven en l’acompanyament de les persones que volen deixar de fumar. Aquest enfocament integral inclou:
- Intervencions educatives i de suport conductual.
- Monitoratge del tractament i els resultats en salut.
- Seguiment personalitzat per millorar l’adherència terapèutica.
- Prevenció i detecció d’efectes adversos.
Aquest enfocament posa en valor el lideratge de les infermeres en l’atenció directa a la persona, especialment en l’àmbit de la salut comunitària, reforçant la seva autonomia i capacitat per millorar els resultats de salut poblacional.
Aquest protocol ha estat dissenyat amb l’objectiu de sistematitzar i adaptar la Guía para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/los enfermeras/os, publicada al BOE, al context català. El document permet la prescripció infermera de tractaments farmacològics específics per a la cessació tabàquica, com la vareniclina i la citisiniclina.
El protocol ha estat elaborat i aprovat pel Programa d’Harmonització farmacoterapèutica del Servei Català de la Salut, en coordinació amb l’Agència Salut Pública de Catalunya i les xarxes d’Atenció Primària i d’Hospitals sense Fum, així com amb la participació activa de la Gerència de Cures Infermeres del Servei Català de la Salut i diverses entitats sanitàries, com ara la Unitat de Coordinació i Estratègia del Medicament (UCEM) de l’Institut Català de la Salut (ICS), el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, i institucions com el Consorci d’Oncologia i Badalona Serveis Assistencials (BSA), entre d’altres.
Té un impacte directe en la prevenció i el control del tabaquisme, un problema de salut pública que causa anualment gairebé 10.000 defuncions per malalties causades pel consum i l’exposició al fum del tabac. Oferir ajuda des dels serveis sanitaris per abandonar el tabac és una de les estratègies efectives per a l’abordatge del tabaquisme que impulsa la Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut, i que es materialitza principalment a través del Programa d’Atenció Primària sense Fum i la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum.
El compromís del Govern amb el col·lectiu infermer
Aquesta iniciativa s’emmarca dins l’estratègia del Govern per reconèixer, potenciar i enfortir el paper essencial del col·lectiu infermer en el sistema sanitari català. La prescripció infermera, regulada pel Reial Decret 954/2015 i ampliada pel Reial Decret 1302/2018, és una eina clau per garantir una atenció més accessible, resolutiva i propera a les necessitats de la ciutadania.
Amb la implementació d’aquest protocol, Catalunya fa un nou pas per situar-se a l’avantguarda en l’impuls de la prescripció infermera, consolidant el seu compromís amb la innovació sanitària i la millora contínua de la qualitat assistencial.