Les condicions de les ajudes a la millora dels habitatges, moltes d’elles vinculades als Next Generation, han limitat l’accessibilitat de les famílies més vulnerables i les ONG que gestionen habitatge social.
Des de la Fundació reivindiquem que la transposició de la Directiva 2024/1275 relativa a la eficiència energètica dels edificis prioritzi les ajudes que beneficiïn les famílies i persones més vulnerables.
El Projecte Prometeu es consolida com a projecte transversal i indefinit en l’acció de la Fundació.
Barcelona, 11 de febrer de 2025
En la Setmana Europea de Lluita Contra la Pobresa Energètica des de la Fundació Habitatge Social volem denunciar les mancances que manifesten les ajudes públiques per a la millora de l’eficiència energètica dels habitatges quan aquests són habitats per persones vulnerables i, aprofitar l’ocasió, per reclamar que la transposició de la Directiva 2024/1275, relativa a la eficiència energètica dels edificis, prioritzi en contingut i forma les ajudes a les famílies i persones més vulnerables, que són les que viuen en els habitatges més antics de l’estat.
Les ajudes dels darrers anys, derivades en gairebé tots els casos dels fons Next Generation, no han estat pensades per a les persones més vulnerables ni les entitats sense ànim de lucre que gestionen una part important de l’habitatge social a Catalunya.
Ens trobem en uns moments en què la vulnerabilitat i la pobres energètica afecta a un ampli sector de la població catalana:
El 9,4 % de les persones tenen retards en el pagament de les factures de subministraments, i prop del 12,8 %, retards en el pagament de despeses relacionades amb l’habitatge.
El 12,9 % de les llars destinen al pagament de subministraments una part del pressupost familiar desproporcionadament alta en relació amb els seus ingressos.
El 19,2 % de la població no pot mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, tant a l’estiu com a l’hivern. [1]
Cal no oblidar que les dificultats per accedir a la rehabilitació són més grans per als qui viuen de lloguer perquè són els que tenen més problemes econòmics (dificultat d’estalvi i d’accés al crèdit) i la mateixa situació de lloguer dificulta realitzar aquestes actuacions.
D’altra banda, les entitats socials sense ànim de lucre, com la mateixa Fundació Habitatge Social, no es troben en situació de fer front a tal volum de despesa.
Com diu Sergio Rodríguez, director de la Fundació, “normalment els pisos als que podem tenir accés les fundacions gestores d’habitatge social no són els millors del mercat, són antics i no compleixen les modernes normatives d’eficiència dels de nova edificació. Intervenir en tot el parc que gestionem requereix uns diners que no tenim.”
La pobresa energètica es posa de manifest quan les persones no poden accedir a serveis energètics bàsics a causa de mancances econòmiques i socials i es veuen obligats a destinar una part significativa dels seus ingressos per pagar factures d’energia, la qual cosa deixa escassos o nuls recursos per cobrir les restants necessitats bàsiques com són el menjar, els medicaments i l’educació.
De tot plegat n’acaba resultant una situació precària, en la qual les persones es veuen incapaces de mantenir una temperatura adequada a les seves llars i abocades a prescindir de recursos bàsics el que acaba afectant la seva salut i benestar.
A tot això cal afegir la dura petjada que en les properes dècades deixarà el canvi climàtic als països mediterranis.
És per tots aquests motius que des de fa uns anys, des de la Fundació, hem estat treballant en diverses accions amb les famílies i intervencions en els habitatges per tal de reduir la incidència de la pobresa energètica en les famílies que viuen en els pisos de lloguer social de la Fundació.
Tota aquesta feina s’ha acabat concretant en el
Projecte Prometeu
De lluita contra a pobresa energètica de les famílies en situació d’exclusió residencial
Segons la mitologia grega Prometeu era un tità que va tenir compassió dels humans, que vivien en la foscor i la misèria sense coneixement ni eines per sobreviure. Veient aquesta situació, va decidir robar el foc de l’Olimp, un element sagrat que només pertanyia als déus. Després, va baixar a la Terra i el va lliurar als humans, ensenyant-los a utilitzar-lo per cuinar, forjar metall i escalfar-se.
El Projecte Prometeu té com a objectiu principal reduir la incidència de la pobresa energètica en les famílies llogateres de pisos de lloguer molt social de la Fundació i aterra la seva acció en:
Garantir recursos, formació i capacitació a les famílies per minimitzar l’impacte de la pobresa energètica.
Garantir que els habitatges compleixin amb els estàndards d’eficiència energètica i adaptar-los a les noves normatives que s’aniran marcant des d’Europa en els propers anys.
El projecte actuarà en dos nivells:
El primer té a veure amb un pac de 27 habitatges dispersos gestionats per la Fundació que durant els darrer dos anys han estat sensoritzats per poder tenir dades en remot de la temperatura, la humitat i els nivells de CO2. En aquests habitatges s’hi farà un seguiment exhaustiu i una anàlisi de les dades per avaluar l’impacte de les accions realitzades i executar les millores necessàries.
El segon nivell és el treball amb les famílies de la Fundació per a les quals es programen formacions específiques i materials per a fomentar la seva capacitació i apoderament energètic. Per a aquest any, amb la col·laboració de l’Escola d’energia de Fundació Naturgy, estan previstes entre 4 i 6 formacions i també l’edició de materials didàctics dins la col·lecció Famílies.
El repte per a 2025: la finca de Mare de Déu del Pilar
Però el repte més gran de cara a aquest 2025, en el qual encara estem a la recerca d’assolir tot el finançament, és la intervenció a l’edifici de Mare de Déu del Pilar, cedit per Càritas Diocesana de Barcelona a la Fundació.
L’edifici, construït abans de 1990, acull a 14 famílies però té greus mancances d’eficiència energètica i confort tèrmic. Atesa la seva data construcció ja s’hi va fer una intervenció estructural fa uns anys, però no té l’aïllament ni les finestres adequades i requereix d’una intervenció urgent.
Per a millorar les condicions dels habitatges, es preveu realitzar les següents actuacions:
Aïllament tèrmic: Instal·lació d’un trasdosat interior amb 5 cm de material aïllant en les façanes perimetrals.
Substitució de finestres: Incorporació de finestres de PVC amb doble vidre per millorar l’aïllament tèrmic i acústic.
Sistema d’aerotèrmia: Instal·lació de tecnologia energèticament eficient per a la generació d’aigua calenta sanitària.
A hores d’ara estem buscant fons i presentant projectes a les administracions públiques i institucions privades per tal d’assolir la quantitat necessària per a realitzar la intervenció (131.973,00 €)
[1] Dades de l’Informe La Pobresa energètica a Catalunya 2023. Síndica de Greuges de Catalunya