Avisos importants

LA BATALLA DE L’EBRE A TAULA

La Terra Alta busca sinergies entre els espais de la Guerra Civil, la gastronomia i el vi de la zona per atreure nous visitants.

M’ha cridat molt l’atenció aquest titular del diari ARA d’avui, i crec que és interessant que us descrigui breument l’article fet per Oriol Gracià de Gandesa.

En resum, explica que desprès de més de vuitanta anys desprès de la guerra i amb aquell substrat culinari com a punt de partida, molts restauradors de la zona de la Comarca de la Terra Alta i l’empresa Terrà Enllà – especialitzada en el guiatge pels espais històrics de la Batalla de l’Ebre – han creat un menú de guerra que combina la arqueologia gastronòmica, la cuina de autor i l’aposta pels productes de proximitat  i certa voluntat didàctica.

Al front, per gana es podia matar. Era difícil trobar-hi ous, sucre, cigrons i fesols i les tropes s’alimentaven  gairebé en exclusiva d’arengades, sardines enllaunades, sopes d’all fetes amb pa dur, pa i oli i poca cosa més….

El menú de guerra que proposa  Ricard Vidal, cap de sala del restaurant  MIRAVALL de Batea està inspirat en els plats que menjaven els soldats , com per exemple el ranxo.

Comença amb un primer plat que és una crema d’all, una mica de pa sec, sobrassada, poma i encenalls de formatge, per tancar el menú amb ranxo de porc, amb més carn que llegums, just al revés del que passava en temps de guerra i penúries, i s’acaba amb un dolç de xocolata que també era una cosa molt buscada pels soldats per millorar les endorfines i el estat d’ànim.

També han creat vins de trinxera “ Els que vivim  a Corbera d’Ebre i tenim l’ombra del Poble Vell, destruït durant la guerra civil , el portem a l’esquena des que naixem fins que morim “ La paraula guerra apareix contínuament en les converses familiars i es per això que hem creat el vi SANG DE CORB , el vi més emotiu  dels cellers i cooperatives.

“El vi descriu el paisatge i ens parla del passat. Durant la guerra en aquest territori de secà hi havia més vi que aigua potable. Ni havia al grans cellers , a les cooperatives i als trulls de les cases. Els dos exercits, en funció de com es movia el front , intentaven controlar aquests espaís, perquè el vi també servia d’aliment. També sabem que a Vilalba dels Arcs, els soldats del Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat utilitzàvem els grans dipòsits  de vi brisat per refrigerar les armes.

Diversos cellers de la zona entre ells Cal Menescal del Bot i Vins del Tros de Vilalba dels Arcs, ens ofereixen tastos i rutes vinculats a la Batalla de l’Ebre.

El celler que va sobreviure a l’impacte de les bombes durant la guerra civil és modernista, obra de l’arquitecte noucentista Cèsar Martinell, és el símbol d’una comarca com la Terra Alta , que ha estat capaç de ressorgir de les cendres de un conflicte. Un conflicte que ara, es pot redescobrir, a través de la gastronomia i el vi.

 

Nota.- Aquest escrit és un resum de l’article de l’autor interpretat per mi, i el dedico a les germanes Descarrega, la Carme, La Rosa, la Dolors i la Pilar que van viure uns anys a la masia de Can Ponsic, fins que la seva mare va morir quan elles encara eren petites, i el seu pare, sol i amb quatre nenes, es va veure obligat a recórrer a l’ajut de la família que era a Vilalba dels Arcs.

 

Anna Maria Leiva

 

 

Si continues navegant per aquest lloc web, estaràs consentint l'us de cookies. Siusplau revisa la nostra politica de Cookies i prem "Accepto" si estàs d'acord - >> Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close