El dissabte 25 de març de 2017, a les 12 del migdia, a la pl. del Dr. Robert i al racó del Campanar, s’inaugura l’exposició La llarga lluita per una vida digna: l’habitatge i els espais comuns a Sabadell. Aquesta ha estat la lluita compartida que Òmnium Sabadell triat per a dur a terme la campanyaLluites compartides a la nostra ciutat.
L’acte començarà a les 12 del migdia amb parlaments de representants d’Òmnium i també amb dos testimonis de diferents moments d’aquestes lluites: Simón Saura iIsidre Soler. Comptarem amb l’acompanyament musical del grup Som sons, sota la direcció de Montserrat Saurí, i acabarem amb un vermut popular.
L’equip organitzador de la campanya a Sabadell, després de diverses reunions amb persones coneixedores de la història de la nostra ciutat des de perspectives diverses (historiadors, líders veïnals, periodistes, persones del sector mèdic i hospitalari, dinamitzadors culturals, etc.) va triar com a lluita més representativa el llarg procés per aconseguir habitatges dignes, protagonitzada per moltes persones arribades a Sabadell, i la reivindicació de places. Com es diu a la mateixa introducció de l’exposició: “La llarga lluita per aconseguir un habitatge i, després, un barri i unes places on es pogués viure amb dignitat, va ser protagonitzada per milers de dones i homes majoritàriament nouvinguts a Sabadell que, tot i les dificultats inicials, van fer seva la ciutat i l’han configurada tal com ara la coneixem. Primer ajudant-se entre ells i després organitzant-se amb la ciutadania en associacions de veïns, sindicats o partits polítics, han estat els autèntics protagonistes de la creació no només d’una ciutat millor, sinó sobretot d’una identitat col·lectiva: ser de Sabadell.”
Què són les Lluites compartides?
És una campanya impulsada per Òmnium Cultural mitjançant la qual es vol fer un reconeixement a totes les lluites que han contribuït a construir el nostre país. Lluites compartides vol ser un espai per compartir les lluites, i fer visible i reivindicar la feina de milers de persones anònimes que han treballat pel bé col·lectiu i han contribuït a construir un barri, un poble, una ciutat, un país i un món millor.
Sovint aquestes lluites no van ser compartides per la majoria de nosaltres, però tots ens beneficiem dels guanys aconseguits. Avui, gràcies a aquestes lluites, gaudim de més drets laborals, a les ciutats tenim més espais verds, les dones tenen més drets, les parelles del mateix sexe poden adoptar fills, podem gaudir d’ensenyament en català per a tothom…
És hora, doncs, de reconèixer i celebrar la contribució d’aquestes lluites i fer que siguin veritablement compartides. L’objectiu és ampliar l’imaginari col·lectiu posant en comú els nostres passats diversos i els nostres anhels futurs. Si aprenem del passat, el coneixem, el reconeixem i el compartim, estarem en millors condicions per forjar, plegats, el nostre futur compartit.
Podeu trobar més informació sobre les lluites que s’han treballat arreu del territori i els diferents actes al web de Lluites compartides.