L’associació ha creat una eina útil per a tot el sector amb l’objectiu d’oferir recursos per enriquir la manera amb què creem i pensem l’audiovisual. “Transformem l’audiovisual. Bones pràctiques per un audiovisual divers, igualitari i inclusiu davant i darrere de la pantalla” és la primera Guia Dones Visuals.
● La guia es presentarà el dimarts 18 de juny durant la inauguració d’Acció Dones Visuals – Dies d’Indústria.
● Durant l’acte es farà una introducció a la guia, i comptarem amb les intervencions de l’Hble. Sra. Natàlia Garriga, Consellera de Cultura, i l’Hble. Sra. Tània Verge, Consellera d’Igualtat i Feminismes.
● El document proposa pràctiques laborals inclusives i lliures de discriminacions en l’audiovisual.
● Inclou un “Test per detectar narratives discriminatòries” per posar en pràctica en qualsevol projecte audiovisual.
Barcelona, 13 de juny de 2024.
L’associació Dones Visuals, dedicada a promoure la presència de dones i identitats dissidents dins de l’audiovisual, ha creat la seva primera guia “Transformem l’audiovisual. Bones pràctiques per un audiovisual divers, igualitari i inclusiu davant i darrere de la pantalla”. La guia és una eina oberta i útil d’acompanyament i informació que presenta propostes per enriquir la manera amb què creem i pensem l’audiovisual, tot incentivant pràctiques laborals inclusives i lliures de discriminacions i proposant imaginaris que defugin d’estereotips. Inclou un “Test per detectar narratives discriminatòries” amb un seguit de preguntes sobre les històries que expliquen els projectes, per tractar de detectar si reprodueixen estereotips i narratives nocives.
La guia es presentarà el 18 de juny a les 12 h, durant l’acte inaugural de la quarta edició d’Acció Dones Visuals – Dies d’Indústria, a La Bonne, el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. A partir d’aquell moment el document estarà obert al públic per ser descarregat de forma gratuïta.
Sobre la Guia
Una indústria audiovisual diversa i inclusiva és una indústria sana, que explica històries complexes i des de noves perspectives i que, per tant, ajuda a crear una cultura cada cop més rica. Actualment el sector audiovisual no és accesible per a tothom en igualtat de condicions i, com a conseqüència, no és divers ni inclusiu. Això es tradueix en en la impossibilitat que certs col·lectius històricament infrarepresentats puguin formar part d’aquesta indústria i explicar les seves pròpies històries. De la mateixa manera, també es tradueix en una manca de referents al cinema o a la televisió que defugin estereotips perjudicials. Els principals col·lectius que es tenen en compte són, doncs, els que estan infrarepresentats per raons de raça, origen, religió, gènere, orientació sexual, discapacitat/diversitat funcional, neurodivergència, salut mental i poder adquisitiu, entre d’altres.
La Guia és una eina útil per qui vulgui reflexionar i incorporar propostes a les seves produccions, en qualsevol etapa del projecte i en qualsevol departament de treball. Davant de la pantalla, la guia desenvolupa propostes des de la representativitat dins l’equip, el càsting, els personatges i les narratives. I darrere de la pantalla explora temes com el lideratge creatiu, les oportunitats d’accés a la indústria, els espais lliure de discriminacions i les audiències.
Aquesta guia compta amb le finançament del Departament de Cultura, l’Institut Català de les Empreses Culturals, el Departament d’Igualtat i Feminismes, l’Institut Català de les Dones, l’Ajuntament de Barcelona, i amb la col·laboració de Som Audiovisual.
Sobre Acció Dones Visuals – Dies d’Indústria
Dies d’Indústria és un esdeveniment anual feminista que reuneix professionals del sector audiovisual català per a debatre i reflexionar sobre els reptes i oportunitats de la indústria. En la seva quarta edició, es presentaran mistressclasses, conversatoris, pitchings i espais de networking.
Dins del programa d’Acció Dones Visuals – Dies d’indústria es reflexionarà i debatrà sobre el poder de l’audiovisual i el cinema per generar imaginaris i referents, amb un conversatori entre Krishna Ishta, guionista de la sèrie de Netflix “Sex Education” i la cinesta Lucía G. Romero, guanyadora amb “Cura Sana” de l’Os de Vidre a millor curtmetratge de la secció per públic jove de la Berlinale.
Els Dies d’indústria també incorporen espais de pitching, networking i trobades individuals entre creadores i productores per generar aliances. Una vintena de projectes liderats per dones es presenten davant de més de 50 productores, amb més d’un centenar de reunions entre cineastes i productores per fer realitat els projectes, en les sessions de Pitchings d’Acció Curts i de Pitchings d’Acció Viver.
Sobre Dones Visuals
Dones Visuals es va constituir el 2017 i és un espai de trobada, debat i formació per a dones i identitats dissidents professionals de tots els oficis del sector amb l’objectiu de revertir la situació de desigualtat històrica existent al sector audiovisual, que actualment compta amb més de 800 sòcies. Per fer-ho, incorporen la perspectiva de gènere interseccional a nivell estratègic en els seus valors i en les accions culturals que generen.
Tenen per objecte contribuir a la construcció d’una societat més igualitària fomentant la presència equitativa entre dones i homes, i promovent la diversitat i inclusió de mirades de persones socialment i històricament invisibilitzades i discriminades, sigui per raó de gènere, orientació sexual, raça, origen, ètnia, edat, poder adquisitiu, religió, discapacitat / diversitat funcional i/o intel·lectual en el mitjà audiovisual.
Presentació de la guia – Inauguració d’Acció Dones Visuals
Data i hora: Dimarts 18 de juny a les 12 h
Lloc: sala la Cuina del Centre de Cultura de Dones Francesca
Bonnemaison (Sant Pere Més Baix, 7, Barcelona).
Confirmeu la vostra assistència a comunicacio@donesvisuals.cat