Constituïda la Comissió Mixta de Seguiment per avançar cap al nou campus de salut de l’Hospital Clínic de Barcelona – Universitat de Barcelona

  1. Es posa en marxa l’òrgan de governança i coordinació de les administracions implicades per concretar els aspectes clau a nivell d’usos, finançament, transformació urbanística i infraestructures i fer realitat el nou campus a l’avinguda Diagonal
  2. La comissió estarà coordinada per Juan Echániz, amb una llarga trajectòria professional dedicada a la gestió pública, les polítiques locals i la planificació urbana
  3. En el marc de la comissió s’iniciaran els treballs per crear el consorci que gestionarà el campus i es crearan dos grups de treball: un sobre el model de finançament i l’altre sobre la definició dels futurs usos de l’actual seu del Clínic al carrer de Villarroel
  4. El 2026 es llançarà un concurs internacional d’arquitectura per atraure les millors propostes de cara a redactar el projecte d’implantació arquitectònica i urbanística dels programes funcionals de l’hospital i les activitats de recerca i acadèmiques previstes
  5. Per garantir una bona connectivitat i mobilitat, s’impulsarà l’actualització dels projectes de perllongament de la Línia 3 del Metro perquè el traçat tingui una estació a l’àmbit del nou campus
  6. El conjunt de les actuacions previstes dibuixen un calendari amb un horitzó d’inauguració i posada en funcionament del futur campus l’any 2035

Nou avenç en l’impuls del futur campus de salut de l’Hospital Clínic de Barcelona – Universitat de Barcelona a l’Eix Salut Diagonal. Aquest dilluns, s’ha celebrat la sessió de constitució de la Comissió Mixta de Seguiment del projecte, que actuarà com a òrgan de governança i de coordinació de les administracions involucrades. La comissió, doncs, ja s’ha posat en marxa per començar a concretar tots els aspectes clau per fer realitat el campus pel que fa a la cooperació entre els diferents actors, la planificació i programació de cadascuna de les fases i les necessitats a nivell d’usos, el finançament, l’acord pel que fa a la cessió dels espais de l’actual recinte esportiu de la Universitat de Barcelona (UB) a l’avinguda de la Diagonal, 695-701, i la transformació urbanística i infraestructures que caldrà tirar endavant.

.

El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha afirmat que avui “es posa en marxa la maquinària” per donar un “impuls definitiu a l’ampliació i trasllat de l’Hospital Clínic, un dels pols més importants de la salut del país i també de la recerca i l’ensenyament que ha de posicionar el país com una regió capdavantera a Europa en l’àmbit assistencial”.

.

Davant les necessitats objectives de creixement de l’Hospital Clínic, les diferents administracions públiques catalanes implicades en el seu procés de millora –Generalitat, Ajuntament de Barcelona, Hospital Clínic, Universitat de Barcelona, Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, Ajuntament d’Esplugues de Llobregat i Diputació de Barcelona– han promogut els últims anys diverses mesures per caminar conjuntament cap a l’objectiu de concertar els seus recursos i acordar els termes de la transformació.

Des del 2021, la col·laboració entre administracions ha permès concretar la localització i les activitats de recerca i acadèmiques que conformaran un nou campus de salut al voltant del nou hospital. I l’últim conveni signat per totes les administracions, el passat 29 gener, ja preveia els instruments de governança necessaris per a un projecte de la complexitat i magnitud del nou campus, amb 300.000 m2 de sostre i que comprèn diversos municipis i institucions.

Ara, la constitució de la Comissió Mixta de Seguiment és un pas fonamental per dotar el projecte d’un òrgan de coordinació amb una estructura molt àmplia i transversal, amb representació de totes les institucions i departaments que en formen part. La comissió, presidida pel conseller de la Presidència, Albert Dalmau, assumirà com una de les primeres tasques l’inici dels treballs per crear el consorci que gestionarà el campus, un instrument ja previst en el conveni del gener i que es preveu que es pugui constituir al llarg de l’any vinent.

A més, la comissió es posa a treballar des d’ara mateix per activar, coordinar i impulsar tots els estudis previs necessaris, alguns dels quals ja estan en marxa, i per definir el calendari de fases i accions que es requeriran. En aquest sentit, es crearan dos grups de treball específics per concretar dos assumptes rellevants: un sobre el model de finançament i l’altre sobre la definició dels futurs usos de l’actual seu central del Clínic al carrer de Villarroel.

Juan Echániz, coordinador de la comissió

En la sessió de constitució de la comissió se n’ha nomenat el coordinador, que s’encarregarà de liderar-ne els treballs i donar resposta a les necessitats d’estructura administrativa i tècnica per a l’impuls del nou Clínic. Serà Juan Echániz, actual comissionat de Projectes Estratègics de la Diputació de Barcelona i amb una llarga trajectòria professional dedicada a la gestió i polítiques públiques locals, l’ordenació del territori, la planificació urbana i territorial, la direcció pública professional i la millora del govern local. Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura, ha ocupat diversos càrrecs a la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i el de l’Hospitalet de Llobregat, i ha impulsat la creació d’entitats com el Fòrum de Gestió Pública o la Fundació Democràcia i Govern Local. També ha participat com a ponent o professor en diversos seminaris, congressos i jornades.

.

Treballs en marxa i properes passes

A dia d’avui, ja s’ha avançat de forma important en la concreció dels usos i serveis del futur hospital i en l’elaboració d’estudis preliminars per a la transformació de tota la zona afectada per la nova implantació. D’una banda, l’Hospital Clínic i la Universitat de Barcelona estan duent a terme una proposta de programa funcional del futur hospital i els altres components del campus –instituts de recerca, Facultat de Medicina, etc.–, que estarà disponible abans de finals de 2024 per a la seva avaluació i estudi.

Paral·lelament, ja ha començat el Màster d’Arquitectura Hospitalària impulsat per la Universitat de Barcelona i l’Hospital Clínic, amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya. Es desenvoluparà al llarg de l’any acadèmic 2024-2025, en un únic curs i sense continuïtat. El resultat final del màster serà la redacció de diferents estudis previs que serviran de base per al concurs internacional d’arquitectura que es preveu llançar el 2026, coincidint amb l’any en què Barcelona serà la Capital Mundial d’Arquitectura. Amb el concurs es voldrà atraure les millors propostes i idees dels professionals de l’arquitectura d’arreu del món de cara a redactar el projecte d’implantació arquitectònica i urbanística dels diferents programes funcionals del futur campus.

En relació amb el desenvolupament urbanístic i d’infraestructures del sector urbà on se situarà el nou Clínic, l’agència pública Barcelona Regional està redactant des de fa uns mesos un document de criteris per a la transformació de l’àmbit. L’entrega està prevista per al primer semestre de 2025, i contindrà elements vinculats a l’accessibilitat, medi ambient, ordenació urbana i mobilitat. Aquests criteris guiaran l’elaboració dels instruments urbanístics per a la futura ordenació de l’àmbit, que es redactaran i tramitaran entre l’any vinent i el 2027. Seguidament, els projectes constructius del nou campus s’elaborarien entre 2027 i 2028 per encarar després la licitació i execució de les obres.

Perquè el campus disposi d’una bona connectivitat, accessibilitat i serveis caldrà fer adaptacions en les infraestructures de mobilitat i transport i d’altres necessàries per al seu bon funcionament. En aquest sentit, la Comissió Mixta de Seguiment vetllarà perquè el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica impulsi els treballs per actualitzar les previsions de la Planificació Territorial i Sectorial del perllongament de la Línia 3 del Metro, que actualment finalitza a Zona Universitària. L’objectiu és incloure una estació a l’àmbit del nou campus en el futur traçat de l’allargament de la línia, que també es projecta que connecti amb Esplugues de Llobregat. La previsió és redactar els projectes d’infraestructura entre 2026 i 2028 i poder fer les obres a continuació.

Amb tot, el conjunt de les actuacions previstes de planificació de l’entorn i construcció de l’hospital i centres de recerca i acadèmics i disposa un calendari que dibuixa un horitzó d’inauguració i posada en funcionament del futur campus l’any 2035. El mateix any també haurà d’estar acabada i en funcionament la nova estació de metro a l’entorn del nou campus. Fins llavors, l’Hospital Clínic anirà duent a terme una transformació progressiva i adaptativa de l’actual seu central del carrer de Villarroel i de l’entorn i d’altres edificis que utilitza el Consorci Hospital Clínic en funció de la definició del futur programa assistencial del conjunt i de les necessitats d’altres equipaments municipals. A més, s’executarà la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona per desbloquejar la parcel·la del carrer de Provença amb el corresponent guany d’espais per l’hospital.

.

Cap a un Clínic amb una nova centralitat metropolitana

L’objectiu final de la iniciativa és implantar el nou campus de l’Hospital Clínic de Barcelona – Universitat de Barcelona, enfortint l’Eix Salut Diagonal, en un àmbit d’unes 9,6 hectàrees a la mateixa avinguda Diagonal que, per la seva ubicació estratègica, li atorgarà una nova centralitat metropolitana i d’escala intermunicipal. Disposarà d’una molt bona connexió i estarà ben relacionat amb altres àrees de salut, recerca i innovació biomèdica, així com amb infraestructures principals com l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat.

.

Les instal·lacions del futur Clínic disposaran d’un hospital de 200.000 m2 construïts –actualment té 151.000 m2 assistencials repartits entre diferents seus–; espais per a la docència, amb 40.000 m2 per a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut –ara en són 26.000–, i 50.000 m2 per a les institucions de recerca i innovació associades a l’hospital i la UB –actualment n’hi ha 30.000.

La transformació permetrà a l’Hospital Clínic consolidar-se com l’equipament de referència que ja és a dia d’avui, amb una capacitat clínica de màxim nivell i d’alta tecnologia, estretament vinculat a l’ensenyament universitari i la recerca científica, un fet que el converteix en un dels complexos sanitaris més importants del país i d’Europa. A més de les instal·lacions del nou Hospital Clínic Barcelona, l’Eix Salut Diagonal acollirà la nova Facultat de Medicina i de Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona i diversos centres de recerca capdavanters. Juntament amb el Campus Sant Joan de Déu, el Parc Científic de Barcelona de la UB i la Zona Universitària, el Campus Clínic és un dels projectes estratègics més ambiciosos que Catalunya té per davant durant la propera dècada. Aquesta condició el fa ser un eix de vertebració de la societat des d’un punt de vista d’excel·lència en la concepció dels serveis públics, i li confereix una posició de referència institucional que sobrepassa el marc assistencial.

Composició completa de la Comissió Mixta de Seguiment

Els integrants de la Comissió Mixta de Seguiment per a la construcció del nou campus de salut de l’Hospital Clínic Barcelona – UB són:

Generalitat de Catalunya:

Departament de la Presidència:

  1. Albert Dalmau Miranda, conseller de la Presidència.
  2. Eva Giménez Corrons, secretària general de la Presidència.
  3. Mónica Lafuente de la Torre, directora general de Coordinació Interdepartamental.

Departament de Salut

  1. Olga Pané Mena, consellera de Salut.
  2. Ramon Canal Comaposada, director del Servei Català de la Salut.

Departament de Recerca i Universitats

  1. Núria Montserrat Pulido, consellera de Recerca i Universitats.

Departament d’Economia i Finances

  1. Juli Fernández Iruela, secretari general d’Economia i Finances.

Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica

  1. Manel Nadal i Farreras, secretari de Mobilitat i Infraestructures.

Ajuntament de Barcelona

  1. Laia Bonet Rull, tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge.
  2. Jordi Valls Riera, tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme.
  3. Marta Villanueva Cendán, regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la soledat.

Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat

  1. José Antonio Alcaide Martín, regidor de Govern d’Agenda Urbana 2030/2050.

Ajuntament d’Esplugues de Llobregat

  1. Eduard Sanz Garcia, alcalde.

Diputació de Barcelona

  1. Juan Echániz Sans, comissionat de Projectes Estratègics.

Universitat de Barcelona

  1. Joan Guàrdia i Olmos, rector magnífic de la UB

Consorci Hospital Clínic de Barcelona

  1. Josep Maria Campistol i Plana, director general.

Check Also

La supervivència de les pacients amb càncer de mama a Catalunya frega el 90% als 5 anys després del diagnòstic

Tweet El Departament de Salut recorda que la detecció precoç és clau per detectar-lo en …

Si continues navegant per aquest lloc web, estaràs consentint l'us de cookies. Siusplau revisa la nostra politica de Cookies i prem "Accepto" si estàs d'acord - >> Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close