L’any 715 aC, el rei nubi Xabaca va entrar a Egipte amb un poderós exèrcit i es proclamà faraó de tot Egipte i fundà la Dinastia XXV, coneguda com “la dels faraons negres”.
Però… qui eren els nubis? D’on venien? I qui són aquests faraons negres?
Conferència a càrrec de Irene Cordón Solà–Sagalés
Irene Cordón i Solà-Sagalés és Doctora en Arqueologia i Història Antiga per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Màster en Egiptologia per l’Institut Interuniversitari d’Estudis del Pròxim Orient Antic de la Universitat Autònoma de Barcelona (IEPOA-UAB) i Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona (UB).
Després d’acabar els estudis en Egiptologia, s’especialitzà en el Dret de l’antic Egipte i molt especialment en els estudis de gènere. Durant més de 10 anys ha dedicat la seva investigació a la traducció i estudi de documents jurídics on apareixen dones en una de les parts implicades. El resultat d’aquestes investigacions ha estat la seva tesi doctoral que porta per títol “Les dones de la institució de la reialesa egípcia de les Dinasties 0 a III (c. 3100 – 2600 a.C.)” (Barcelona, 2009). Precisament per a la confecció de la seva tesi doctoral, realitzà l’estada d’un any a l’American University in Cairo (AUC) com investigadora; fet que li va permetre consultar el fons bibliogràfic d’altres centres d’investigació de la capital egípcia (IFAO y DAIK).
Ha participat en diversos congressos nacionals i internacionals d’Egiptologia exposant i publicant els resultats de les seves investigacions. També ha participat en el “Proyecto Kom el-Khamasín” com investigadora (excavació arqueològica i estudi epigràfic procedent del jaciment Kom el-Khamasín, a Saqqara Sud, conservat als magatzems del SCA a Saqqara) amb l’equip de la UAB, finançat per la UAB i la Generalitat de Catalunya.
Porta més de deu anys impartint classes d’Egiptologia (Història, Art, Religió, Vida Quotidina, etc.) en diferents centres privats (Escola d’Humanitats Artkhé, Museu Egipci de Barcelona, etc.) i públics (Aules Extensió Universitària de Barcelona, Casa Elizalde, etc.). Actualment, és membre de la Societat Catalana d’Egiptologia i imparteix cursos especialitzats a la Societat conjuntament amb la Universitat de Barcelona. Des de fa cinc anys que és docent de la Universidad de Murcia (cursos on-line de Arte e Historia del Antiguo Egipto a través del Aula virtual CEPOAT i del Màster en Egiptologia ).
Publica articles de divulgació científica sobre l’antic Egipte (més de vuit anys a la revista Historia del National Geographic, Sàpiens, Clio Historia, etc.) i és autora d’un llibre (“El Antiguo Egipto y las civilizaciones mesopotámicas. Los primeros imperios de la historia” – Barcelona 2016).
Des de fa quinze anys que es dedica a assessorar, guiar i organitzar viatges culturals a Egipte, Sudan i al nord d’Etiòpia.
Ha assessorat, participat i protagonitzat un documental sobre la tomba de Sennedjem a Egipte (“Les 7 vides d’Eduard Toda”, produïda per Making Movies). Així mateix, col·labora amb diferents mitjans audiovisuals i de comunicació per a donar assessorament científic sobre temes relacionats amb l’Egiptologia (RAC1, Televisió de Catalunya, diari ARA, El Periódico, La Vanguardia, etc.).
L’any 2020 va rebre el Premi de Comunicació Manuel Iradier de la Sociedad Geográfica La Exploradora per la seca trayectoria profesional i personal.
Conferència dimecres 13 d’octubre de 2021
Lloc: La Patronal, Sala Josep Brossa
Carrer Pau Casals 86
Hora les 6 de la tarda