Els Amics de la Música de Sant Quirze del Vallès, han tingut la satisfacció de comptar amb la presència del trompetista californià Matthew Simon, en formació de quartet, que amb els prestigiats músics Xavier Algans (piano), Jordi Gaspar (contrabaix) i Oriol González (bateria) ens delectà amb les seves interpretacions de jazz i blues, presentant-nos el seu disc Continental Blues.
Els membres de la banda, junts en una ja llarga trajectòria, han fet un gran treball d’arranjament i mostren una gran complicitat i entesa en l’execució del repertori.
Matthew Simon, amb un currículum d’innombrables enregistraments i col·laboracions, professor de l’Esmuc i del Conservatori del Liceu, en aquest concert compleix amb escreix tot el que esperàvem, donat el seu historial de reconeixement internacional. Simon fa un recorregut per la història del jazz mitjançant la selecció de temes històrics i interpretacions de trompetistes que més el van marcar al llarg de la seva prolífica carrera. S’inicia a principis del segle XX en You made me love you (I didn´t want to do it) de James V. Monaco i Joseph Mc Carthy, fins a fregar la dècada dels 50 amb The night has a thousand eyes (Jerry Brainin – Buddy Bernier). Passa a través dels anys 30 amb The sunny side of the street (Jimmy McHugh – Dorothy Fields), Caravan (Juan Tizol) i un possiblement no tan conegut Mazl (Abraham Ellstein – MollyPicon) i completa els 40 amb Move (DenzilBest) i You don’t know what love is (Don Raye – Gene de Paul).
Deixant de banda aquesta cronologia, en cadascun dels temes esmentats, es pot trobar l’empremta d’algun intèrpret com Harry James dels 40 a You made me love you; Louis Armstrong a The sunny side of the street; també la versió de Move de Miles Davis que apareixeria en Birth of the cool a la década dels 50; Chet Baker en aquesta mateixa dècada tocant You don´t know what love is; Bobby Shew en The night has a thousand eyes; Snooky Young en Caravan... Aquestes referències (entre totes les possibles) ens fan moure entre gèneres i sons de tot el segle XX, encara que la primera meitat hi continua exercint un pes important.
Hem de dir que en tot el contingut del concert trobem unes versions dels temes de gran originalitat, especialment en els espais d’improvisació, on els músics mostren un gran talent, amb girs arriscats en el directe, fruit de riquesa d’idees. Aquestes improvisacions es succeeixen, entre els quatre membres de la banda, amb naturalitat, elegància, subtilesa i dintre un rerefons de depurada tècnica instrumental.
Un vertader plaer haver pogut gaudir d’un concert de jazz i blues d’un nivell com trobaríem a les més acreditades caves de jazz internacionals.
Rafael Güell. Amics de la Música SQV.
16/06/2023, sala Josep Brossa de La Patronal.