Sant Quirze del Vallès es prepara per viure una nova edició del seu ja tradicional taller de catanyes. Organitzat pel Grup d’Investigació i Història de Sant Quirze (GIHSQ), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès i els Amics de la Ràdio, aquest esdeveniment promet un cop més submergir-nos al ric patrimoni cultural de Catalunya.
La màgia de Maria la Castanyera:
Com a gran novetat d´aquesta edició, comptarem amb la presència de la Castanyera.
Quan acabant el setembre, queia ja alguna fulla groga , un dissabte a la tarda una, el diumenge l’altre, començaven a parar el seu petit establiment les castanyeres.A les placetes, per les cantonades de carrer més concorregudes dels voltants o als indrets més adients de la plaça, on havia anat convergint tota la vida , el mercat, l’Ajuntament.
No necessitaven gaire espai. Un fogó de peu metàl·lic , caixons o altres estris del combustible i el sac de les castanyes per coure i la senalla on guardarien les cuites, eren tot el seu parament.
A mig octubre hi eren gairebé totes. Amb el seu mocador al cap, sac, faldilles i davantal, i un mocador gran tirat a les espatlles quan el fred començava a fer-se sentir.
L’origen de la Castanyada es remunta a una antiga celebració funerària vinculada als cultes pagans. A finals del segle XVIII, alguns banquets van adoptar el costum de celebrar un dinar de tardor que simbolitzava la comunió amb els difunts i on les castanyes i els panellets n’eren els principals protagonistes.