Avisos importants

Les receptes de cuina de Fruites i Verdures El Mas ; Cuinant el Bròquil morat

El Bròquil Morat: també se’l coneix com “bròquil de Sicília”; és molt semblant al bròquil comú, excepte que els brots són més petits i de color morat, però el seu sabor és igual que el del brócoli tradicional.   Es tracta d’una verdura de la família de les cols molt rica en fibra, baixa en calories i amb una gran quantitat de vitamines, minerals, antioxidants i principis actius anticancerígens. Considerada una de les hortalisses que conté més quantitat de nutrients per unitat de producte comestible; d’aquí ve que l’anomenem superaliment.
Es diu que abans de conreuar la varietat “Calabresse”, la majoria dels romans menjaven uns brots de brócoli de color morat que al bullir-los es tornaven de color verd.  El bròquil és una verdura excepcionalment nutritiva, molt rica en vitamines i minerals.  El bròquil –i tota la família de les crucíferes o cols– contenen indols i altres substàncies amb un efecte anticancerigen reconegut.  A més dels valors nutricionals i d acció anticancerígena, el bròquil també ens pot ajudar en els processos depuratius del fetge, ja que ens ajuda a millorar-ne el funcionament.  Un altre aspecte destacable és l’efecte protector de la mucosa de l’estómac i dels intestins.
Potser us sorprèn però el bròquil poc cuinat -menys de 10 o 15 minuts- conté més vitamina C que la fruita cítrica. Tenim el doble de vitamina C en el bròquil que en la mateixa quantitat de taronges. La vitamina C ens pot resultar molt útil quan estem refredats i, a més, ens ajuda a absorbir el ferro de la dieta.  També conté vitamines del grup B, com l’àcid fòlic (B9), que és molt important durant l’embaràs, i lactància i la tiamina (B1) i la niacina (B3), que intervenen en el bon funcionament del sistema nerviós.  És una bona font de provitamina A (betacarotè) que és important per al bon funcionament de les cèl·lules de la pell, dels ossos, de les mucoses i de la vista.

En quant a minerals, destaca el potassi i les quantitats significatives de calci, magnesi, ferro i sofre.  El potassi intervé en la transmissió i generació de l’impuls nerviós i en el funcionament de l’activitat muscular.  El bròquil és una de les millors fonts vegetals de calci en té més que la llet de vaca i conté magnesi que és molt important per assegurar que el primer s’absorveix correctament.  El ferro és imprescindible per combatre l’anèmia i com que en el bròquil també hi ha vitamina C encara s’absorbeix millor.  Els compostos rics en sofre, que donen el sabor tan especial al bròquil són els responsables de facilitar els processos depuratius del fetge, i formen part d’alguns aminoàcids (els maons de les proteïnes).

RECEPTES AMB BRÒQUIL:

       BRÒQUIL AMB SALSA D’AMETLLES:

Ingredients:

1 bròquil morat (otambé es pot fer amb coliflor blanca)     1 ceba grossa                                2 alls          50 gr ametlles torrades i pelades           2 cs farina                                                200 cl brou de verdures      200 cl vi blanc     Sal, pebre i nou moscada                                  Formatge per gratinar (en el meu cas emmental)

Preparació:

  1. Netegem la coliflor i la tallem a arbrets, la bullim en abundant aigua salada deixant-la “al dente”. La posem en una escorredora.
  2. Netegem la ceba i els alls i el piquem ben fins.
  3. Pelem les ametlles i les triturem amb la picadora.
  4. A una paella sofregim la ceba i els alls, a foc lent, fins que siguin daurats.
  5. Afegim les ametlles trinxades i les fem fer un tomb,
  6. A continuació afegim la farina i tot remenant deixem que es torri una mica.
  7. Escalfem el vi al microones i l’afegim a la paella, remenem be perquè quedi tot homogeni i el deixem 2′ per tal que s’evapori l’alcohol.
  8. Escalfem el brou i també l’afegim a la paella, remenem be, sal-pebrem i condimentem amb un pessic de nou moscada. Deixem coure 15′ a foc lent remenant de tant en tant i vigilant que no s’enganxi. Si cal afegim miquetes de brou.
  9. Opcionalment podem passar la salsa pel minipimer perquè quedi ben fina, personalment m’agrada trobar una mica el granet d’ametlla i no la vaig passar.
  10. Posem un raig d’oli a una safata de forn la coliflor. Repartim be la salsa d’ametlles per sobre i cobrim amb formatge ratllat. Gratinem fins que quedi daurat, servim immediatament.
Hi ha persones a qui la coliflor, col, cols de Brussel·les, bròquil i similars els produeixen gasos. Per evitar aquest problema només cal servir la coliflor acompanyada d’una amanida on hi hagi una bona quantitat de fonoll, es pot posar ratllat i barrejat amb pastanaga o a rodanxes, és magnífic per prevenir els gasos. També funciona si el fonoll el fem a la brasa o cuit d’altres maneres.
Altres productes per evitar els gasos son el comí (es pot posar a les salses si agrada el gust) i l’anís estrellat, que podem prendre en infusió junt amb camamilla i te verd al acabar de dinar.

        CREMA DE BROQUIL I CEBA:

Ingredients:

1 Bròquil    2 Cebes   Botifarra negra    Brots de col    Cebes tendres    Sal, oli i pebre
Crema de llet (opcional)    I    Brou vegetal

 

Elaboració:

Preparem el bròqui o el brócli, rebutjant els tronxos més gruixuts i el bullim o fem al vapor a cocció curta. Posem aigua a bullir i blanquegem els brots de col i les cebes tendres.
Passem la botifarra negra per la paella i la reservem. A continuació a la mateixa paella fregim la ceba que hem trinxat ben petita i quan ja està al punt hi afegim el bròcoli ja cuit. Ho tenim tot a la paella una estona i ho passem al robot per triturar-ho.
Hi afegim brou vegetal i comencem a barrejar-ho tot fins aconseguir la textura adequada. Opcionalment podem posar una mica de crema de llet. Posarem també un raig d’’oli, sal i pebre molt.
Saltegem finalment les cebes tendres (una per plat) i els brots de col. Al final hi posem de nou la botifarra per escalfar-la.
Presentem el plat, posant la botifarra al centre.
Afegim la crema triturada i al costat posem els brots i la ceba tendra i ja esta a punt.

Si continues navegant per aquest lloc web, estaràs consentint l'us de cookies. Siusplau revisa la nostra politica de Cookies i prem "Accepto" si estàs d'acord - >> Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close